Варна - Икономически профил и траектория ...
Сподели:

Варна - Икономически профил и траектория ...

За студентиЗа ученициСреща на ИКТ Клъстър - Варна | Август 26, 2022

Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) са най-динамичният сектор в икономиката на Варна. ... Близо 3 200 души са наети директно в информационните технологии и услуги, като техният брой постоянно нараства – с около 300 души само през 2018 г.

Подходящите условия във Варна – добра свързаност, млади хора, качествено ... образование и динамичен социален живот, заедно с по-ниските оперативни разходи спрямо други дигитални хъбове в региона, обуславят дългосрочното развитие и навлизане на компании с подобен профил в морската столица.

През 2020 г. Файненшъл таймс постави Варна в топ 10 на малките европейски региони на бъдещето по показателя ефективност на разходите. Класацията отразява факта, че въпреки големия ръст на заплатите в дигиталния сектор, Варна остава едно от най-привлекателните места за технологични компании.

Това се потвърждава и от годишния доклад на Българската аутсорсинг асоциация за 2019 г., който посочва Варна и Пловдив като най-бързо развиващите се градове извън столицата в дигиталния сектор в страната.