Общо събрание на ИКТ Клъстер Варна през Април 2024
Сподели:

Общо събрание на ИКТ Клъстер Варна през Април 2024

СъбитияСреща на ИКТ Клъстър - Варна | Април 16, 2024

На 11 април в конферентната зала на Технически университет – Варна се състоя четвъртата работна среща на ИКТ Клъстер – Варна, която събра над 40 членове и гости от бизнес средите, образователни институции, местната власт и неправителствения сектор.

undefined

Клъстерът демонстрира забележителен ръст, като към момента общият брой членове достига 61, сред които 32 пълноправни членове, 28 асоциирани членове и 1 стартъп. Сред тях са 30 компании, 7 университета, 8 неправителствени организации и 16 училища, които заедно работят за просперитета на Варна като атрактивен град за живот и бизнес.

undefined

Срещата беше изпълнена с богата програма, включваща представяне на новите членове и гости, отчети от работата на различни групи, както и планирането на предстоящи събития за 2024 година.

Работната група „Образование“ акцентира на предстоящото състезание по ИТ "Дигитален свят" и workshop за директори с фокус върху набирането на персонал и изграждането на работещи колективи. Споделени бяха и основни правила и техники за успешно провеждане на интервюта, както и подходи за мотивиране на екипите. Едно от водещите имена в клъстера, Йоанна Димова, директор по персонала в Pontica Solutions, представи водещи практики в сферата на човешките ресурси.

Програмата "Технологичен предприемач" пък е насочена към подкрепа и развитие на предприемачески умения, с акцент върху основни бизнес знания, изучаване на пазара и проектиране на продукт. Изключително полезен ще бъде и предстоящият уъркшоп на тема работа с модерни технологии, с акцент върху употребата на инструменти за изкуствен интелект и избора на подходяща технология за конкретни проекти.

Особено внимание беше отделено на сътрудничеството с Община Варна, където бяха предложени разнообразни съвместни проекти. Един от акцентите на срещата бе презентацията на компанията Clunetech, която сподели своите идеи и визии за бъдещи технологични инициативи.

undefined

Участниците активно дискутираха стратегическите теми, които ИКТ Клъстер – Варна е определил като приоритетни, и напредъкът, който е постигнат в тези области. Основната цел на клъстера е да мотивира младите хора да бъдат активни в образователния процес и да допринасят за изграждането на позитивния имидж на Варна. Подкрепата за иновациите и създаването на благоприятна среда за развитието на ИКТ индустрията остават ключови за дейността на организацията.

undefined

Заседанието завърши с неформален коктейл, който даде възможност за допълнително общуване и колаборация между членовете и гостите на срещата.

undefined

Събитието беше възможност не само да се разгледат настоящите постижения и бъдещите планове, но и да се подчертае значението на обединението и сътрудничеството за по-доброто бъдеще на региона.

ИКТ Клъстер - Варна остава отворен за нови партньорства и инициативи, които да допринесат за технологичния и образователния напредък на региона.